
Boala parodontala
Boala parodontala (gingivite si parodontopatii marginale cronice superficiale sau profunde – cunoscute popular ca parodontoza) este determinata de mai multi factori (printre care factori genetici, endocrine, bolile profesionale, obiceiurile vicioase, stilul alimentar nesanatos şi si igiena deficitara) dintre care cei mai importani sunt placa bacteriana si tartrul.
Boala parodontala reprezinta o afectiune a parodontiului. Parodontiul este sistemul de sustinere al dintelui: gingie, ligament parodontale si osul alveolar.
Gingivita este primul semn de boala parodontala si este caracterizata de inflamatie, papilele gingivale sunt departate de dinti, de culoare rossie violacee, dureroase si sangereaza spontan sau la pariaj. Gingivita poate fi reversibila dupa detartraj, periaj profesiona, aplicare de colutorii si paste de tratament si mentinerea unei igiene orale impecabile prin folosirea unei tehnici corecte de periaj, periutelor interdentare, atei dentare si apelor de gura.
Daca gingivita ramane netratata, boala evoluează spre structurile parodontale profunde, gingia începe să se retragă de pe dinţi, osul alveolar se resoarbe, apar aşa-numitele pungi parodontale si radacinile dintilor sunt expuse in cavitatea orala.
Ultimul stadiu este caracterizat de aparitia mobilitatii dentare ce impune extractia dintilor afectati.
In cazul stadiilor avansate, pe langa igienizarea profesionala, se pot face chiuretaje gingivale in camp inchis, imobilizari cu fibra de sticla sau se poate apela la chirugia parodontala (chiuretaje in camp deschis, aditii osoase.)