Tratamente endodontice
Cand pulpa dentara (formate din nerv, vase de sange si vase limfatice) este afectata ireversibil de carie (inflamatii pulpare, infectii) se impune tratamentul prin indepartarea pulpei sau a resturilor pulpei dentare si a tesutului infectat din camera pulpara (aflata in coroana dintelui) si din canalele radiculare, lavajul (spalarea) cu solutie de hipoclorit de sodiu si obturarea canalelor radiculare cu paste speciale si gutaperca.
Tratamentele pot fi facute clasic sau, in varianta moderna, sub microscop operator. Pentru efcetuarea tratamentului sunt necesare radiografii retroalveolare din doua incidente (radiografie doar a dintelui respectiv facuta din doua unghiuri) pentru identificarea numarului, dispozitiei si formei canalelor radiculare. In unele cazuri medicul poate solicita o tomografie a dintelui respectiv.
Tratamentul se face de obicei intr-o singura sedinta pe parcursul a aproximativ doua ore – in functie de complexitatea cazului sau poate fi necesara si o a doua sedinta.
La finalul tratamentului coroana dentara poate fi reconstruita cu compozit fotopolimerizabil sau in cazul distructiilor mari, se reconstruieste un bont protetic pe pivot de fibra de sticla sau surub endodontic si se imbraca cu o coroana.