Fumatul si afectiunile dentare
Fumatul este in general o cauza importanta a pierderii dintilor acesta provocand afectiuni ca: riscul aparitiei si dezvoltarii bolilor parodontale, pierderea structurii osoase, inflamarea glandelor salivare, leukoplazia (afecţiune precanceroasă) şi dezvoltarea cancerului la plămâni, gât sau oral, cum ar fi cancerul de buza, limba sau planseu.
Pe langa aceste afectiuni un fumator mai trebuie sa tina cont si de urmatoarii factori : depuneri consistente de placa bacteriana şi tartru, dinţi pătaţi, halitoză sau mirosul neplacut al respiratiei orale, diminuarea si chiar pierderea gustului şi a mirosului. De regula fumatul este asociat si cu motivul pentru care pacientii ce sunt supusi la tratamente dentare se vindeca foarte greu.
Sfaturi pentru sănătatea orală a fumătorilor
- Programaţi o consultaţie cu medicul dumneavoastră de familie pentru a identifica programul de renunţare la fumat. Cereţi informaţii cu privire la serviciile de consiliere, la plasturele sau guma cu nicotină, inhalatoarele şi spray-urile nazale, substituenţii medicamentoşi pentru nicotină. Puteti alege pentru asta un cabinet stomatologic 13 septembrie.
- Programaţi o igienizare profesională a dinţilor şi un control al sănătăţii orale. Informaţi-vă dentistul cu privire la faptul că sunteţi fumător şi solicitaţi să fiţi testat pentru boala parodontală sau alte afecţiuni influenţate de fumat, cum ar fi leziunile precanceroase.
- Asiguraţi-vă că acasă urmaţi un program corespunzător de igienă dentară, fumătorii au nevoi speciale . De exemplu, acestia au nevoie de o curăţare profesională a dinţilor si limbii meticuloasa si mai frecventa decât nefumătorii. Răsfaţaţi-vă cu un curăţător de limbă nou, aţă dentară şi apă de gură, neuitand cat cheltuiti pe tigari sau tutunul de pipa.
Oricum trebuie sa efectuati o vizita la un cabinet stomatologicpentru a fi consultat de catre un medic stomatolog si pentru a vi se recomanda tratamente speciale in cazul in care sunteti fumator si nu numai.