Caria dentara

Caria dentara

Caria dentara este un proces distructiv al tesuturilor dure dentare (smalt, dentina, cement) care produce aparitia cavitatilor si in final la afectarea pulpei dentare.

Prima faza a cariei este data de o zona alba, mata pe suprafata dintelui „pata alba cretoasa”. Pe masura ce caria avanseaza spre interior, in dentina, aceasta pata alba isi schimba culoarea catre brun-negru. Datorita structurii sale mai „poroase” dentina este mai rapid distrusa decat smaltul astfel ca, la un moment dat, stratul de smalt nu va mai avea nicio sustinere si se va prabusi ducand la aparitia cavitatii carioase. Daca nu se va interveni asupra cariei, aceasta va progresa catre interiorul dintelui ajungand pana la camera pulpara, locul unde se gaseste pulpa dentara („nervul”), aparand pulpitele – inflamatii ale pulpei dentare (si durerile !!). Din acest moment tratamentul impune extirparea pulpei dentare („ scoaterea nervului”).

De multe ori observam in santurile si fosetele („gropitele”) de pe suprafata dintelui o coloratie bruna – asa numitele marmoratii. Acestea reprezinta un stadiu incipient al cariei si de multe ori nu progreseaza catre tesuturile profunde, indepartarea lor fiind facuta frecvent din ratiuni estetice.

Indiferent de stadiul cariei dentare, se impune vizita la medicul stomatolog care va diagnostica si trata dintele afectat (desigur, tratamentul cariei in stadiul incipient este mult mai simplu pentru pacient atat din punct de vedere terapeutic cat si financiar).

La fel de importanta este si prevenirea aparatiei cariilor care presupune insusirea tehnicilor corecte de periaj (si aplicarea lor de doua ori pe zi, dimineata si seara), folosirea atei dentare si a apelor de gura, consumul moderat de alimente si bauturi dulci si, nu in ultimul rand, controlul stomatologic o data la 6 luni.

Pentru un consult gratuit si informatii suplimentare puteti vizita cabinetul nostru situat la 10 minute Piata Unirii, Intersectia Str. Mihail Sebastian cu Calea Rahovei, Bloc 75A Rahova, sc. 1, et. 1, ap. 2, interfon 02 (deasupra sediului BRD agentia Rahova)

Pentru un consult gratuit si informatii suplimentare puteti vizita cabinetul nostru situat in sectorul 5, Intersectia Str. Mihail Sebastian cu Calea Rahovei, Bloc 75A Rahova, sc. 1, et. 1, ap. 2, interfon 02 (deasupra sediului BRD agentia Rahova)

Suna-ne 021.336.84.78