Igiena dentara
Odata cu eruptia primilor dintisori ai copiilor parintii trebuie sa se preocupe de buna igienizare a acestora. La inceput, simpla stergere a dintilor cu o compresa sterila umectata in apa oxigenata este suficienta, insa imediat ce au erupt primele maselute se impune folosirea periutei de dinti.
Marea greseala a parintilor este aceea ca lasa in seama copilului sarcina periajului, gandind ca odata invatat cum trebuie sa se spele pe dinti, acesta stie deja. Fals! Copilului ii trebuie mult exercitiu pentru a ajunge sa stapaneasca tehnica periajului corect. Sa nu uitam ca si noi adultii avem dificultati in efectuarea unui periaj corect, desi avem zeci de ani de antrenament in acest sens. Abia pe la 5-6 ani un copil este capabil sa se spele corect pe dinti, pana la aceasta varsta miscarile pe care el le efectueaza fiind insuficiente pentru a-i asigura o buna curatare a dintilor.
De aceea, parintii trebuie sa supravegheze si sa corijeze periajul facut de copil, dupa care va finaliza el procedura. Cel care termina sedinta de periaj este parintele, verificand dupa clatire daca dintii sunt perfect curati. Pentru ca dintii de lapte au de cele mai multe ori spatii intre ei, simplul periaj nu reuseste sa elimine toate resturile alimentare dintre acestia, asa ca se impune utilizarea atei dentare. Nu trebuie sa ne ferim sa o folosim la copii.
Ca parinti trebuie sa stim sa ne folosim de mici trucuri pentru a face periajul dentar mai atractiv . De exemplu, in ceea ce priveste pastele de dinti, trebuie sa stim ca majoritatea copiilor prefera pastele cu gust de fructe in detrimentul celor mentolate. Periutele de dinti colorate , cu eroii din desenele animate preferate sunt alte motive de incantare pentru copii.
Folosirea unei clepsidre de 3 minute pe care copilul sa o urmareasca in timp ce se spala pe dinti poate sa stea pe etajera din baie alaturi de periuta si de pasta de dinti.
E indicata utilizarea alternativa a 2 paste de dinti si a 2 sau 3 periute diferite, dintre care una, eventual, electrica. Aceasta metoda este eficienta, pentru ca dam impresia copiilor ca ei sunt cei care iau decizia, care aleg cu ce anume sa se spele pe dinti si nu noi cei care ii obligam sa faca asta.
“ Ce periuta preferi acum, cea rosie sau cea verde?” sau “ Te speli cu pasta de dinti cu Winnie the Pooh sau cu cea cu Alba ca zapada?” sunt intrebarile pe care trebuie sa le punem copilului inainte de a se spala pe dinti, dandu-i impresia ca periajul este o joaca si nu o corvoada.
Pentru un consult gratuit si informatii suplimentare puteti vizita cabinetul nostru situat in sectorul 5, Intersectia Str. Mihail Sebastian cu Calea Rahovei, Bloc 75A Rahova, sc. 1, et. 1, ap. 2, interfon 02 (deasupra sediului BRD agentia Rahova)